Perverse Prikkels Windmolen-Exploitanten- De Telegraaf

Pervers – De Telegraaf
18-11-2014
De exploitanten van windmolens zijn definitief ontmaskerd als ordinaire subsidieslurpers. Het blijkt dat op dit moment in allerijl bijna tweehonderd windmolens, die nog in prima staat verkeren, worden vervangen om nog snel bijna vierhonderd miljoen euro aan staatssteun op te strijken.
En dat terwijl er niets mis is met de huidige molens. Die zijn in de meeste gevallen niet ouder dan tien jaar, en zouden nog jaren uitstekend hebben gedraaid.
Helemaal misselijkmakend is de gedachte dat de nu te vervangen windmolens ook al met een forse geldinjectie van de overheid zijn neergezet.
En dit is nog maar het begin. De komende jaren zal er 18 miljard euro aan overheidsgeld worden geabsorbeerd door een subsidiespons in de gedaante van het Nationaal Energieakkoord. Onder het mom dat de opwekking van energie schoner en dus duurzamer moet, worden er duizenden molens bijgeplaatst. En dat op het moment dat er steeds meer contouren zichtbaar worden van aanmerkelijk goedkopere en meer rendabele duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie.
Daarom doet de regering er goed aan pas op de plaats te maken met het onbezonnen subsidiëren van nog meer windmolens. Zeker nu blijkt dat die vrijgevigheid leidt tot een perverse prikkel die verspilling in de hand werkt.

Deel dit berichtShare on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone