Windmolens bedreigen stroommarkt – De Telegraaf

’Energiecrisis bedreigt stroommarkt’ – De Telegraaf
11-03-2015

RWE, het Duitse moederbedrijf van energieleverancier Essent, heeft over het afgelopen jaar met €1,3 miljard een 45% lagere winst geboekt dan in 2013 door zacht winterweer en druk op energieprijzen.

Van een onzer verslaggevers.

De energiegigant, die behalve in Nederland en Duitsland ook grootschalig actief is
in Groot-Brittannië en Polen, voerde kostenbesparingen door van €400 miljoen, maar kon niet op tegen de margedruk en de achterblijvende vraag door het relatief warme weer.
De Nederlandse bestuursvoorzitter van de energiegigant, Peter Terium, sprak van ’dramatische omstandigheden in de conventionele energieopwekking’. De toestroom van met name Duitse gesubsidieerde groene elektriciteit uit zonnepanelen en windmolens, die voorrang krijgt op het stroomnet, zorgt ervoor dat conventionele centrales die voor miljarden zijn neergezet, veel minder opleveren en soms zelfs moeten worden afgeschakeld, zoals de Clauscentrale in Maasbracht.
De lage marges brengen uiteindelijk de investeringen in gevaar die in de toekomst nodig zijn voor vernieuwing of nieuwbouw van conventionele centrales.
Die zullen voor de leveringszekerheid moeten blijven zorgen nu steeds meer stroom wordt opgewekt uit wispelturige bronnen als wind en zon. „Op dit moment verdient 35 tot 45% van onze krachtcentrales geen geld bij de huidige marktomstandigheden”, aldus Terium gisteren. „En dan heb ik het niet over de boekwaarden: deze krachtcentrales kosten ons echt geld.”
De bestuursvoorzitter herhaalde daarom zijn pleidooi voor een systeem waarbij energiebedrijven worden beloond voor het in stand houden van capaciteit. „We zagen in december hoe sterk de opwekking van hernieuwbare energie kan fluctueren: soms zorgden wind- en zonne-energie samen voor bijna twee derde van de elektriciteitsbehoefte, het andere moment was het bijna niets.”

Deel dit berichtShare on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone